Τελευταία νέα
Search

Π.Ε Σάμου: Ανάγκη λήψης μέτρων βιοασφάλειας για την «Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών».

363

Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών

Λόγω της επιζωοτίας Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στη γειτονική Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά και της εμφάνισης του νοσήματος για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στη γειτονική Βουλγαρία, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σάμου ανακοινώνει τα εξής:

Πληροφορίες για το νόσημα

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό, προσβάλει κυρίως τις αίγες και τα πρόβατα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

α) πυρετός, ανορεξία,

β) ορώδες οφθαλμικό έκκριμα και ρινικό έκκριμα το οποίο σε 1-2 ημέρες γίνεται βλεννοπυώδες, αποξηραίνεται φράσσοντας  έτσι τα βλέφαρα και τη ρινική οδό

γ) σιαλόρροια, το τρίχωμα γύρω από το στόμα και τα μάτια είναι βρεγμένο

δ) υπεραιμία και συμφόρηση (έντονο κόκκινο χρώμα) στο στόμα και τα μάτια

ε) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος και αναδύεται δυσάρεστη οσμή. Παρόμοιες αλλοιώσεις παρατηρούνται επίσης στη μύτη, το αιδοίο και την πόσθη

στ) ταχύπνοια, βήχας, δύσπνοια

ζ) διάρροια με κόπρανα δύσοσμα και πιθανόν αιμορραγικά

η) απίσχναση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου

θ) αποβολές

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με άμεση επαφή υγιών με άρρωστα ζώα με τον αέρα με σταγονίδια όπως ρινικό έκκριμα, οφθαλμικό έκκριμα, σάλιο, ούρα και κόπρανα και λιγότερο έμμεσα με την τροφή, νερό, στρωμνή και άλλα υλικά (ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέχρι 72 ώρες). Επομένως η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν, η χρήση κοινών βοσκότοπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση γίνεται με την διακίνηση, νόμιμη ή παράνομη, των ζώων, τα οποία είτε νοσούν είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης.

Μέτρα Πρόληψης

  • Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
  • Απεντόμωση –Μυοκτονία των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
  • Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
  • Καθαρισμός και απολύμανση εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
  • Περιορισμός στις εισόδους οχημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους ιδιαίτερα όταν αυτά έρχονται σε επαφή και με άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων.
  • Περιορισμός ατόμων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα όταν αυτοί έρχονται σε επαφή και με άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων
  • Απολυμαντική τάφρος στις εισόδους-εξόδους της εγκατάστασης.
  • Απολύμανση οχημάτων και των υποδημάτων των ανθρώπων που μπαίνουν ή βγαίνουν από την εκμετάλλευση
  • Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται. • Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες. Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους ,υγειονομικά πιστοποιητικά.

Έγκαιρη ενημέρωση, άμεση διάγνωση και ενεργοποίηση των μηχανισμών είναι το κλειδί για τη γρήγορη αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου.

Επισημαίνεται ότι η Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι (κτηνοτρόφοι, μεταφορείς, ιδιώτες κτηνίατροι), είναι υποχρεωμένοι σε περίπτωση υποψίας να ενημερώσουν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία Παρακαλούμε για την συνεργασία των κτηνοτρόφων μας .

Οι κάτοικοι των νησιών που επισκέπτονται την Τουρκία και μεταβαίνουν σε αγροτικές, δασικές περιοχές ή/και σε πάρκα για λόγους επαγγελματικούς, αναψυχής ή για κυνήγι, κατά την επιστροφή τους να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις τους. Εάν έχουν έρθει σε επαφή µε αιγοπρόβατα, θα πρέπει για τουλάχιστον 15 ηµέρες μετά την επιστροφή τους, να µην έρθουν σε επαφή µε ζώα.

 

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Σάμου είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες. Η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την ενδεχόμενη είσοδο της Πανώλης στο νησί μας.

Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνείστε άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, τηλ: 2273350440,2273353461,2273353463,2273350423

 

                            Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

                                 ΠΕ ΣΑΜΟΥ

                           ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ

Don’t forget to check the Santorini Activities Santorini Horse Riding
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: